PCM -Process Communication Model.

Binnen de INDICOM week wordt gewerkt rond het PCM-model. 
De begeleiding hiervan gebeurt door twee erkende PCM-begeleiders Edwin Hantson en Claire Van de Velde.

Er wordt bij elke  deelnemer een PCM-test afgenomen en de resultaten hiervan worden gebruikt als handvat om verder met hen aan de slag te gaan. 

 

Met PCM krijgt u:

 • Inzicht in de achtergrond van eigen gedrag, dat van collega’s en kinderen en krijgt u positieve invloed op communicatiepatronen binnen groepen en teams;
 • Een methode om, door echt luisteren en intunen, soepele en stevige (werk)relaties op te bouwen gebaseerd op gedeelde verantwoordelijkheid en vertrouwen i.p.v. onbegrip en angst;
 • Plezier en compassie in het werk en variatie in het contact met uw omgeving zowel binnen het werk als daarbuiten;
 • Een heldere en duidelijke visie op hoe communicatie kwalitatief efficiënter ingezet kan worden in (werk)relaties, klassituaties en overlegsituaties. Om zo optimale resultaten en een goede sfeer te realiseren;
 • Een mogelijkheid om te reflecteren op uw eigen persoonlijkheid en drijfveren en die van anderen;
 • Inzicht en tools om positief te anticiperen op (met PCM voorspelbaar) negatief gedrag. Hierdoor worden machtsstrijd en win-loose scenario’s voorkomen en resultaten sneller haalbaar.

De kern van PCM:

 • Volgens PCM is de persoonlijkheid van een individu opgebouwd uit een unieke combinatie van zes persoonlijkheidstypen. Gebaseerd op ieders specifieke combinatie en intensiteit van de typen, zijn karaktertrekken, percepties, motivaties, communicatiestijlen, behoeften en een voorspelbaar en zichtbaar stressgedrag helder waarneembaar.
 • Elk persoonlijkheidstype heeft zijn sterktes en zwaktes; er is geen sprake van beter of slechter. Met inzicht in de mix van deze typen in ieders persoonlijkheidshuis en de mogelijkheid om in te spelen op verschillende voorkeursstijlen en behoeftes krijgt u praktische handvatten voor uw persoonlijke ontwikkeling en voor de ontwikkeling van betere relaties.
 • Door los te komen van uw communicatievoorkeuren en aan te sluiten bij die van de ander, komt uw boodschap beter over. Zo ontstaat er erkenning, begrip, dynamiek. En bereikt u samen zoveel meer.
 • Zonder stress heeft u toegang tot de gedragselementen van alle types in uw huis en kunt u eenvoudig wisselen van het ene naar het andere persoonlijkheidstype en daardoor soepel contact maken met anderen.
 • Onder invloed van stress wordt dit vermogen tot variëren en ‘intunen’ beperkt en communiceert u vooral op de wijze die van nature het beste bij u past. Met het risico dat u de aansluiting bij de ander mist met miscommunicatie en conflicten tot gevolg.

De zes persoonlijkheidstypen

De Harmoniser is mensgericht, harmonieus en verzorgend en stuurt aan op het opbouwen en erkenning van persoonlijke relaties.

De Gestructureerde Denker is resultaatgericht en analytisch (feiten, cijfers, data en erkenning daarvan), praktisch ingesteld en hecht meer aan zakelijke relaties.

De Doorzetter is gericht op normen en waarden en commitment, denkt vaak wat traditioneel en stuurt aan op een relatie gebaseerd op respect en vertrouwen.

De Dromer is reflectief, wil en moet regelmatig alleen zijn, zoekt naar duidelijke instructies, mijdt risico’s en wil een intellectuele relatie.

De Promotor is actiegericht en neemt risico’s, wil grote lijnen, opwinding en resultaatgerichte relaties.

De Rebel is spontaan, creatief, geïnteresseerd in humor, spel, contact maken en gericht op speelse relaties.

Facebook icon